Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ


καλημερα σας, μια καλή ευκαιρία να θυμηθουμε τα παρακάτω μεγάλα ονόματα του νησιού:
Επιφανείς Σαλαμίνιοι
Μεγάλα ονόματα της Σαλαμίνας στο χώρο των
τεχνών και των γραμμάτων είναι :

Πολυχρόνης Λεμπέσης ( 1848 -1913 ) ζωγράφος , Υπήρξε μεγάλος Ζωγράφος του 19°αιώνα . Ένας από τους πέντε της σχολής του Μονάχου . Ήταν κατεξοχήν προσωπογράφος ανατόμος της βαθύτερης προσωπικότητας των απεικονιζόμενων και Ζωγράφος της αλήθειας.
Πέτρος Φουρίκης ( 1878 -1936 ),λαογράφος & φιλόλογος Διευθυντής του λαογραφικού αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών και τακτικός συντάκτης του ιστορικού λεξικού της ελληνικής γλώσσας. Το όνομά του φέρει το μουσείο λαϊκής τέχνης και Ιστορίας του Δήμου Σαλαμίνος.
Δημήτρης Μπόγρης ( 1890 -1964 ), θεατρικός συγγραφέας. Πολλά από τα έργα του έχουν βραβευτεί κα έχουν παιχτεί κατά καιρούς από διάφορους θιάσους επίσης, μερικά από αυτά έχουν γυριστεί και σε κινηματογραφικές ταινίες . Το όνομά του φέρει η αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαλαμίνος.
Δημήτρης Πάλλας ( 1907 -1995 ), Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Λαμπρή προσωπικότητα του διεθνούς ερευνητικού κόσμου και κορυφαία μορφή της αρχαιολογίας .Το 1985 του απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο herder " για τη συμβολή του στη διατήρηση και την ενότητα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς " από τον τότε πρόεδρο της Αυστριακής Δημοκρατίας κο Κιρσλάϊγκερ . Το όνομά του φέρει η δημοτική Βιβλιοθήκη Σαλαμίνος.
Σπύρος Αυγέρης (1908 - 1973 ) , Ναύαρχος , Αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α. Ήταν ο πρώτος αξιωματικός από τις τάξεις του Ναυτικού που τοποθετήθηκε στη θέση του αρχηγού Γ.Ε.Ε.Θ.Α.
Καπετάν Βαγγέλης Λουκάς - Κουταλιανός ( 1905 - 1983 ) Πλοίαρχος Ε.Ν. , Γνωστός από την δράση του κατά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο , στην υπηρεσία " διαφυγών και δολιοφθορών της Εθνικής Αντίστασης " . Ήρωας του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων κατά των Άγγλων ( 1954 - 1959 ) . Ιστορική παρέμεινε η απάντηση που έδωσε στο Αγγλικό δικαστήριο : " Ως Έλλην έπραξα το καθήκον μου . Είχα ιεράν υποχρέωσιν να βοηθήσω τα αδέλφια μου της νήσου Κύπρου " .
Νίκος Σαλτάρης ( 1907 -1988 ) λαογράφος της Σαλαμίνας. Ήταν γνώστης της Βυζαντινής μουσικής . Διέσωσε πολλά παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Σαλαμίνας . Συγκέντρωσε ότι ήταν σχετικό με τα παλαιά ήθη και έθιμα του νησιού και τα δημοσίευσε σε βιβλία του , περιοδικά και εφημερίδες . Έχει τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο της Πόλεως από το Δήμο Σαλαμίνας (1982).
Ζώρας ( Ζωγράφος )Τσάπελης (1921-2002) Ηθοποιός. Απο το 1946 - 1966 εργάστηκε σε διάφορους θιάσους και περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα . Από το 1953 - 1966 συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους θιάσους της Αθήνας σαν βασικό στέλεχος . Υπήρξε ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου και συνεργάστηκε σαν πρωταγωνιστικό στέλεχος από το 1945 - 1946 και από το 1966 - 1978 . Κατά τη διάρκεια της θεατρικής του καριέρας έπαιξε σε πάνω από 130 έργα . Στο χώρο της έβδομης τέχνης έχει παίξει σε 31 κινηματογραφικά έργα .
Γιώργος Παπασίδερης ( 1902 -1977 ), δημοτικός τραγουδιστής. Τραγούδησε όλα τα είδη του Δημοτικού Τραγουδιού. Διέσωσε εκατοντάδες παλιά δημοτικά από βέβαιο θάνατο και τα αναπαρήγαγε δίνοντας τους «Ζωήν Αιώνιον». Χαρακτηριστικό της ανυπέρβλητης ερμηνευτικής του αξίας είναι ότι ο Γιώργος Παπασίδερης ξεκίνησε την σταδιοδρομία του σαν κορυφαίος ερμηνευτής και τερμάτισε μετά από 45 χρόνια πάλι κορυφαίος. Έχει τιμηθεί από το Δήμο Σαλαμίνος ( 1999 ) . περισσότερα >>>
Σιδέρης Ανδριανός ( 1891-1945 ) , Οργανοπαίκτης (Λαουτιέρης)
Το λαούτο ήταν το όργανο που κέρδισε την ψυχή του, πράγμα που τον έκανε να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους λαουτιέρηδες των Βαλκανίων. Ο Σιδέρης ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, που με το αστείρευτο ταλέντο του, την τεράστια μουσική μνήμη και υπέροχο χαρακτήρα του σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή.
Μίμης Ανδριανός ( 1923 - 1990 ) , Δημοτικός Τραγουδιστής . Έχει τιμηθεί από το Δήμο Σαλαμίνος ( 2000 ) .
Βούλα Πάλλα ( 1929 - 1980 ) Τραγουδίστρια . Τραγούδησε έντεχνο, δημοτικό και λαϊκό τραγούδι. Είχε μεγάλη δισκογραφία στο ενεργητικό της και πολλά από τα τραγούδια της έγιναν μεγάλες επιτυχίες που αγαπήθηκαν από τον κόσμο.
Ακριβή Ράκκα – Χατζοπούλου (1912-1994) , Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας, Ποιητής. Η προσφορά της στην εκπαίδευση ήταν σημαντική. Όπως σημαντική ήταν στην ποίηση και στης πεζογραφία. Έχει βραβευτεί για τα έργα της και την προσφορά της στον πολιτισμό.
Ασήμω Γαλέου (1926-1999) , Ηθοποιός, Συγγραφέας. Η συμβολή της στο ραδιόφωνο υπήρξε μεγάλη. Στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο σημαντική. Σαν συγγραφέας ήταν πολυγραφότατη. Έχει βραβευτεί για το έργο της και την προσφορά της στην τέχνη.
Ελένη Σοφρά ( 1924 - 2007 ) , Τραγωδός, Συγγραφέας, Ποιήτρια. Έχει εμφανιστεί σε όλα τα αρχαία θέατρα της Ελλάδος. Στο εξωτερικό οι συμμετοχές είναι πολλές. Έχει τιμηθεί με χρυσό μετάλλιο από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος για την προσφορά της στα γράμματα, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου